Od kilku lat odnotowujemy nieustanny wzrost popytu na lód w kostkach do celów spożywczych. O ile jeszcze stosunkowo niedawno traktowany był jako dodatek, o tyle dziś możemy powiedzieć, że nastąpił silny rozwój tej kategorii.

 

Na polskim rynku istnieje wiele firm zajmujących się produkcją lodu w kostkach, ale nikt, włączając duże, liczące się firmy z branży mrożonek, do tej pory nie zdecydował się na inwestycję w rozwój tego rodzaju produkcji.  Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka. Lód jest bardzo specyficznym produktem z wysokimi kosztami składowania i dystrybucji. Charakteryzuje go również sezonowość. Produkcja z prawdziwego zdarzenia, pozwalająca osiągnąć kilkudziesięciotonowy volumen na dobę wymaga inwestycji od kilku do kilkunastu milionów złotych.

 

Pure Ice, największy producent lodu w kostkach w kraju, dzięki odpowiedniej strategii i uporczywemu dążeniu do realizacji założonych celów jest w stanie takie wyzwanie podjąć. Posiadając wieloletnie doświadczenie w produkcji lodu, skupiając wśród klientów gro największych dystrybutorów mrożonek, sieci marketów oraz sklepów typu conviniece zapewnia najlepszy pod kątem jakościowym i sanitarnym lód w kostkach.

 

Na przestrzeni lat Pure Ice przeszedł ogromną zmianę. Po pierwszych, łącznie kilkumilionowych inwestycjach zakład został w pełni zautomatyzowany. Wszystko po to, by poprawić jakość produktu, zoptymalizować procesy i zwiększyć jego bezpieczeństwo, co stało się wyróżnikiem producenta. Zautomatyzowane linie eliminują kontakt operatorów z produktem. Warto wspomnieć, że ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w tej innej, „covidowej” rzeczywistości.

 

Zmiany zachodzące w sektorze mrożonek, a dokładniej stały wzrost popytu na kostki lodu, niejako wymusiły na Pure Ice rozważenie nowej inwestycji. Pod koniec roku 2020 Zarząd podjął decyzję o budowie nowej fabryki. Inwestycja usytuowana jest w Parku logistycznym w okolicach Pruszkowa. Część produkcyjna wraz z magazynami i mroźniami zajmie obszar niemal 5 tys. m2.

W pełni zautomatyzowana linia produkcyjna zakłada 50-procentowe zwiększenie mocy produkcyjnych. Mroźnie pomieszczą 3 tys. palet produktu. Powierzchnia uzbrojona będzie w kilka linii służących głównie do produkcji lodu w opakowaniach 1-, 2- lub 10-kg oraz kubków z lodem. W wachlarzu możliwości znajdzie się również lód kruszony. Pojawią się nowe wytwornice lodu działające na najbardziej ekonomicznym i ekologicznym systemie amoniakalnym, zaawansowane linie pakujące i system paletyzacji. Wszystkie urządzenia połączone w jeden organizm, który obsługiwać będzie w systemie zmianowym zaledwie piętnastoosobowa załoga.  Zakład przygotowany będzie również na dalszy rozwój, bowiem wciąż trwają prace nad kolejnymi produktami, które pojawią się w ofercie, jeśli tylko rynek będzie tego wymagał. Zwiększenie mocy produkcyjnej i powierzchni magazynowej to sposób na zwiększenie dostępności lodu w kostkach i zapewnienie 100-procentowej realizacji zamówień nawet w sytuacjach, kiedy zapotrzebowanie rynku rośnie do nieprawdopodobnych wręcz, jak na Polskę, ilości.

 

Już w  maju tego roku uruchomiona zostanie mroźnia w celu zapewnienia odpowiednich ilości przed nadchodzącym sezonem, natomiast pełne oddanie do użytku nowego zakładu produkcyjnego Spółki Pure Ice nastąpi na przełomie 2021/2022.

 

Izabela Oskierko-Markiewicz

Zobacz również

Wypadek w pracy. Odpowiedzialność finansowa przedsiębiorstwa

Edyta Kozyra, prawnik Kancelarii Odszkodowawczej MERITUM Sp.j

Znaczną część życia poświęcamy pracy, dlatego też powinna się ona odbywać przy zapewnieniu wszelkich środków bezpieczeństwa. Osoba zatrudniona ma prawo oczekiwać, że firma zapewni bezpieczne warunki i odpowiednie przeszkolenie, a pracodawca, że obowiązki będą wykonywane zgodnie z obowiązującymi zasadami. Są jednak zawody, gdzie ryzyko wystąpienia urazów, a nawet śmierci, jest wysokie, pomimo zachowania wszelkich środków bezpieczeństwa. Problem pojawia się, kiedy odszkodowanie wypłacone z polisy OC firmy nie zaspokaja roszczeń poszkodowanego pracownika.

Kiedy SI wkracza do firmy, apetyt na nią rośnie – to zjawisko, które obserwujemy na całym świecie

Kiedy SI wkracza do firmy, apetyt na nią rośnie

W momencie, gdy sztuczna inteligencja (SI) wkracza do firmy, jej potencjał staje się bardziej widoczny, a apetyt na dalsze innowacje rośnie. To globalne zjawisko, które zmienia sposób, w jaki przedsiębiorstwa podchodzą do technologii, efektywności i innowacyjności.