Pure Ice 22 fot 1

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, Pure Ice – największy w Polsce producent lodu w kostkach do celów spożywczych – może oficjalnie potwierdzić otwarcie nowego, wielokrotnie większego od dotychczasowego i bardziej nowoczesnego zakładu w nowej lokalizacji.

 

Budowa zbiegła się w czasie ze skomplikowaną sytuacją gospodarczą i społeczną w kraju, jednak fakt, iż w ramach lokalizacji w Ożarowie Mazowieckim i posiadanego tam parku maszynowego firma zbliżyła się do maksimum swoich możliwości spowodował, że wszystkie siły skierowane zostały na realizację planu pomimo mało sprzyjających warunków. Uznano, iż tylko w ten sposób obrana strategia ma szanse powodzenia, a zdobyta przez lata przewaga konkurencyjna zostanie utrzymana.  I tak, w ciągu zaledwie kilku miesięcy pod Brwinowem, w okolicach Warszawy wybudowano i uruchomiono nową produkcję. Jej wyjątkowość polega na samodzielnie zaprojektowanym i wykonanym, w pełni zautomatyzowanym procesie wytwarzania kostek lodu. Od chwili pobrania surowca z ujęcia, przez jego filtrację, produkcję kostek i ich kalibrację, po paletyzację i etykietowanie wszystko odbywa się automatycznie. Zdaniem operatorów produkcji jest nadzór nad odpowiednią pracą urządzeń i kontrola jakości produktu. Transport palet oraz ich magazynowanie w mroźni posiadającej 3 tys. miejsc paletowych odbywa się na podobnych zasadach, ale i tu niezbędna jest  praca operatorów, w tym przypadku wózków widłowych rzecz jasna. Pure Ice 22 fot 2

Foto:  Mroźnia

 

Taka właśnie realizacja przedsięwzięcia i organizacja produkcji wynika z wysokiej świadomości kadry zarządzającej – jest najlepszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę kwestie ekonomiczne, ale też, co niezmiernie istotne, stanowi doskonałą możliwość do utrzymania określonych standardów jakości i bezpieczeństwa produkcji spożywczej.  

Pure Ice 22 fot 3

Foto: Produkcja

 

Tu należy wspomnieć, iż Pure Ice może poszczycić się wieloma nagrodami i wyróżnieniami za innowacyjność i doskonałą jakość produktu. I nie jest to dziełem przypadku, ale ciągłego rozwoju przedsiębiorstwa - zaplecza technicznego, technologii i procedur. Dla odbiorcy wiarygodnym dowodem na przestrzeganie surowych reżimów sanitarnych przez producentów branży spożywczej są wdrożone i certyfikowane przez akredytowane jednostki certyfikujące standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności należące do organizacji GFSI ( Global Food Safety Initiative) takie jak IFS, BRC czy FSSC 22000. Certyfikat IFS jest w posiadaniu Pure Ice już od kilku lat, w tej chwili trwają prace nad wdrożeniem systemu BRC, które swój finał osiągną w ciągu najbliższych miesięcy.

Pure Ice 22 fot 4

Foto: Paletyzacja 

 

Podsumowując, nowy zakład Pure Ice to dokładnie przemyślane przedsięwzięcie – nowoczesna technologia, dopracowane zaplecze techniczne i systemy logistyczne. Kadrę charakteryzuje pasja, gotowość do ciągłego rozwoju i, co najważniejsze, zrozumienie branży spożywczej i zasad, jakimi powinna się kierować.